Sabtu, 14 Ogos 2010

Cereberal Palsy
Ada beberapa keadaan yang menyedihkan dan tragis sebagai cerebral palsy, tapi tidak ada yang lebih memilukan dari anak berjuang dengan penyakit mengerikan.
Cerebral palsy adalah sekumpulan keadaan yang pelbagai yang menyebabkan pelbagai peringkat disfungsi motor dan kadang-kadang mental. Sebahagian besar anak-anak yang menderita cerebral palsy mengalami kesulitan melakukan fungsi-fungsi sederhana seperti bergerak, berbicara, dan makan kerana rosak saraf, tendon, otot, dan tulang. Ada juga kemungkinan peningkatan keterbelakangan mental pada anak-anak yang menderita cerebral palsy.
Malangnya, tidak ada cara untuk projek apakah atau tidak seorang anak akan menderita cerebral palsy. Meskipun ada variable dikawal tertentu selama tahap awal kehamilan yang boleh memprediksi kemungkinan cerebral palsy, sebahagian besar situasi yang boleh menyebabkan seorang anak untuk mengembangkan keadaan yang menghancurkan dan mengubah hidup berlaku sebelum atau semasa melahirkan. Yang berpengalaman dan waspada doktor kandungan dapat mengatasi sejumlah besar masalah ini. Meskipun demikian, gangguan sedikit pun, kejanggalan, atau ragu-ragu boleh menyebabkan penderitaan seumur hidup pada anak dan orangtua mereka.
Di sisi lain, dengan terapi yang tepat, banyak orang dengan cerebral palsy masih boleh menjalani kehidupan normal. Bahkan mereka yang cacat sangat parah dapat memperbaiki keadaan mereka secara signifikan, walaupun mereka tidak akan pernah bisa hidup mandiri.
Sekitar 25% anak dengan cerebral palsy mempunyai penglibatan ringan dengan sedikit atau tidak ada keterbatasan dalam berjalan -rawatan, dan aktiviti diri,. Sekitar setengah yang agak terganggu dengan anggapan bahawa kemerdekaan penuh tidak mungkin tetapi fungsi adalah memuaskan. Hanya 25% begitu parah cacat bahawa mereka memerlukan rawatan yang luas dan tidak dapat berjalan.
Dari 75% anak-anak dengan cerebral palsy yang pada akhirnya mampu berjalan, banyak bergantung pada peralatan mobiliti . Kemampuan untuk duduk yang tidak disokong mungkin merupakan prediktor yang baik apakah atau tidak seorang anak akan berjalan. Banyak anak yang boleh duduk yang tidak disokong oleh usia 2 tahun akhirnya bisa berjalan, sementara mereka yang tidak boleh duduk yang tidak disokong oleh usia 4 tahun mungkin tidak akan berjalan. Anak-anak ini akan menggunakan kerusi roda untuk bergerak.
Orang dengan bentuk lebih ringan dari cerebral palsy mempunyai harapan hidup sama dengan masyarakat umum. Mereka dengan bentuk parah cerebral palsy biasanya memiliki jangka hidup yang pendek, terutamanya jika mereka memiliki banyak komplikasi perubatan.
Beberapa kajian telah mendapati bahawa kelainan otot atau gerakan dalam beberapa minggu atau bulan pertama selepas lahir secara berperingkat dapat meningkatkan selama bertahun-tahun pertama kehidupan. Dalam sebuah kajian, hampir 50% bayi yang sangat muda berfikir untuk memiliki cerebral palsy dan 66% pemikiran mereka yang mempunyai kejang diplegia outgrew ini tanda-tanda cerebral palsy pada usia 7 tahun. Banyak anak-anak tidak nyata penuh tanda motor yang sugestif dari cerebral palsy sampai usia 1-2 tahun. Dengan demikian, beberapa mencadangkan bahawa diagnosis cerebral palsy harus ditunda sampai anak berumur 2 tahun.
Ada banyak kes anak-anak dengan cerebral palsy yang tumbuh untuk memiliki kehidupan yang normal. Walaupun ini adalah mungkin, adalah jelas bukan tugas yang mudah. Untuk membawa perubahan positif dalam keadaan anak-anak yang menderita cerebral palsy, mereka harus menjalani beberapa terapi dan juga harus diberikan perhatian khusus di sekolah.
Setiap anak dengan cerebral palsy mungkin memerlukan terapi yang berbeza, mengikut keparahan gangguan ini. Pengajaran dan latihan anak dengan gangguan ini bukan kerja satu orang itu. Contributors utama dalam hal ini adalah orang tua, yang harus pertama menghadapi kenyataan bahawa anak mereka berbeza dari orang lain. Hal ini juga termasuk usaha gabungan dari terapi fizikal, doktor, guru pendidikan khas, dan psikolog.
terapis fizikal membantu anak-anak dengan cerebral palsy dalam mengembangkan kemahiran motorik mudah. Terapi fizikal membantu mereka dalam belajar cara berjalan dengan kawat gigi mereka, serta untuk berdiri dan bergerak di sekitar tanpa bantuan. Mereka juga boleh diajar untuk menendang bola dan naik basikal, asalkan cacat membolehkan.
Selain itu, mendaftarkan anak di sekolah khusus juga akan melakukannya dengan baik dengan perkembangan mereka. Guru di sekolah khas dilatih untuk mengajar anak-anak penyandang cacat. Guru anak-anak khusus diharapkan untuk menunjukkan kesabaran dengan anak-anak tersebut. Di sekolah khusus, setiap anak diberikan perhatian individu dan kurikulum juga dirancang sehingga untuk memenuhi keperluan masing-masing. Semua ini membantu untuk mengembangkan kemampuan anak dengan maksud untuk mendorong independen / berfungsi independen berhampiran pada tahap seterusnya.
Beberapa anak dengan cerebral palsy mampu menghadiri sekolah umum dengan anak normal usia mereka. Seorang guru yang memiliki anak tersebut di kelasnya tidak perlu mengubah keseluruhan kurikulum, tetapi harus menghadapi sedikit berbeza dengan anak cacat. Orang harus memahami bahawa anak tidak seperti anak-anak yang lain dan mungkin memerlukan sedikit waktu lebih untuk memahami atau respons apa yang terjadi di kelas. Namun, mereka tidak harus diperlakukan sangat berbeza. Anak-anak ini seharusnya tidak dinilai hanya dengan kecacatan mereka, tetapi harus digalakkan untuk berfikir dan menyertai dalam kegiatan kelas. Ia telah mengamati bahwa anak-anak yang menghadiri sekolah biasa dari usia yang sangat muda, menunjukkan peningkatan yang besar. Ini juga baik untuk anak-anak lain di kelas kerana ini akan mengembangkan perasaan belas kasihan terhadap individu yang berbeza daripada mereka.
Satu hal yang sangat penting untuk diingat adalah bahawa anak-anak dengan cerebral palsy mungkin mempunyai cacat tetapi hal itu tidak membuat mereka lemah atau tidak mampu. Memberikan latihan dan mengajar mereka kemahiran untuk berdikari sejak usia awal pasti akan membuktikan manfaat. Orang harus diingat bahawa anak yang lahir dengan cerebral palsy adalah anak-anak berbeza-abled, yang berhak hidup biasa dan berjaya.
Untuk alat-alat mobiliti terkini dan peralatan dalam membantu anak anda menghadapi cerebral palsy, kunjungi DoAbility Inggeris .

0 ulasan:

Catat Ulasan

Ruang Iklan